logo
Ken je Sensei ?

Auto-interview met An
Hoe ben ik in karate gerold?

Mauro was aan het voetballen en kwam in oktober met het idee om karate te gaan doen. Wij hebben hem dan laten proberen en na de 3 proeflessen is hij in de club gegaan. Het eerste seizoen ging mauro alleen trainen als er geen voetbaltraining of wedstrijd was, soms zelfs al in Berlaar om toch maar te kunnen meedoen aan de examens.

Na een seizoen karate van Mauro waar ik hem meestal naar toe bracht en ook bleef kijken kwam bij mij het idee op om mee te gaan trainen. Dus in Mauro zijn 2de seizoen begon ik aan mijn proeflessen. En van het een kwam het ander...

Net als elk van jullie had ik ook recht op 3 gratis proeflessen. Maar toen ik daar aan begon had ik al tijdens onze vakantie een kata aangeleerd gekregen van Mauro. Tijdens deze proeflessen bleek dat hij een goed leeraar was, zeker op het vlak van Heian Shodan.

Aangezien je als volwassene starter makkelijker de technieken oppikt ging ik als een speer vooruit en ging ik dus snel over van de ene kleur naar de andere. Tot grote frustratie van Mauro, want hij deed immers langer karate dan ik.
Hoe ben ik dan in deze sportclub verzeild geraakt? Eigenlijk zijn we op zoek gegaan naar een karateclub in en om Lier toen Mauro deze sport graag wilde gaan doen. En toenonze vriend “Google” ons vertelde dat er een karateclub Gambaru was in lier met trainingen op vrijdag en zaterdag was dus de beslissing snel genomen.

Wat vind ik het leukst aan karate: kihon, kata of kumite? Op deze vraag antwoord ik zonder twijfel Kata, het aanleren van een nieuwe geeft me telkens een nieuwe uitdaging en ik moet zeggen dat ik snel voorkeuren begon te hebben voor bepaalde kata’s, deze zijn dan misschien niet mijn beste maar dat wil niet zeggen dat ik er geen voorkeur kan hebben. Alleen de toepassingen zijn niet altijd even evident vooral omdat ik zo snel overging telkens naar de volgende band. Elke volgende kleur heeft een volgende kata met zijn eigen toepassingen er bij. Alleen is het wel zo dat ik altijd mijn examenkata oefen wanneer we een kata naar keuze mogen doen, want veel oefenen geeft een beter resultaat.

Kumite vind ik eigenlijk het minst leuke, maar het hoort er natuurlijk wel bij he, ook dit is een deel van karate.
Kihon zie ik als een opwarming, waar je aandacht kan besteden aan de basis, zoals standen en goede uitvoering van stoten en trappen. Want als je die tijdens Kihon goed onder de kie krijgt ga je die ook beter uitvoeren tijdens kata. Dus ook hier zie ik een voordeel dat ik kan gebruiken voor mijn favoriete deel.

Mijn favoriete kata?

Op dit moment Enpi en Jion. Maar ook de Pinan kata die Vanessa ons geleerd heeft kan me wel bekoren.
Wat doe ik het liefst, lesgeven of zelf trainen? Qua lesgeven geven kom ik nog maar pas om de hoek kijken dus vind ik dat ik daar nog veel te leren heb. Ik heb ooit al wel training gegeven aan kinderen alleen was dat toen in een andere sport dus dat is niet helemaal hetzelfde. Ik ben echter wel gemotiveerd en vind het heel leuk om anderen te zien trainen en te proberen hen te verbeteren zodat ze zelf op een hoger niveau terecht komen. Al dan niet het volgend kleurtje in band.
Zelf trainen staat nog steeds hoog op mijn lijstje omdat ik me nu aan het voorbereiden ben op mijn bruine band en ik zelf vind als ik deze begin te dragen dat ik hem waard moet zijn. Ik wil hier dan ook niet licht over gaan en er zeker grondig voor gaan.

Wat staat er nog op mijn verlanglijstje? Die zwarte gordel natuurlijk...
Maar alleen als ik er echt voor klaar ben natuurlijk!

An

Laatst bijgewerkt , 22 februari 2013
Ken je lesgevers