logo
Karate als hedendaagse zelfverdediging

We kunnen nu spreken van hedendaagse zelfverdediging omdat we wapens kennen die er vroeger niet bestonden. Nochtans en dat is de mening van onze senseïs worden we liever aangevallen, beter gezegd bedreigd, door iemand met een pistool dan met een mes of stanleymes.
Het principe van zelfverdediging is door de eeuwen heen niet veranderd, men heeft het recht en meer nog de plicht zichzelf te verdedigen.
Denk maar even aan een vrouw die verkracht wordt, aan alle gevolgen nadien, psychologisch,
psychisch en fysisch voor haar, voor haar kinderen en zelfs haar echtgenoot.
Erger nog als zij, zoals in vele gevallen vermoord wordt.
Denk maar even aan de gevaren die onze kinderen -in deze tijd spijtig -genoeg lopen.
Dank zij de informatie en inspanningen die onze lesgevers zich getroosten zijn zij nu in staat karatetechnieken op een zodanige manier aan te leren dat zij efficiënt toegepast kunnen worden voor zelfverdediging.

Dimmak, ook Kyusho-jutsu genoemd,  is de oorspronkelijke zelfverdediging vanuit China, gebaseerd op de meest efficiënte zelfverdedigingstechnieken en op de kennis van de Chinese geneeskunde, meer bepaald de accupuctuurpunten, die ook op een andere manier dan voor genezen gebruikt kunnen worden. Dimmak (Kyusho jutsu) is de oorsprong van vele gevechtssporten, karate, tai chi chuan, taekwondo, aikido, atemi-jutsu enz.. Dimmak  is geen sport maar een krijgskunst die de kenner, jong of oud, man of vrouw, in staat stelt op elke aanval gepast te reageren.
In onze club is van dimmak een zeer grondige kennis aanwezig en wordt deze doorgegeven tijdens de trainingen.

Verder hebben we in onze club één van de weinige 7de dan’s judo die er in België rondlopen, ex vice Europees kampioen, specialist in zelfverdediging en eveneens uitstekend op de hoogte van karate en kyusho-jutsu, alles bij elkaar genomen een uitzonderlijke prestatie.

Verschillende jaren hebben we de medewerking verkregen van een 5de dan atemi-jutsu.
Dit is een zelfverdedigingsysteem bestaande uit een synthese van de beste technieken uit alle
gevechtssporten, judo, ju-jutsu, karate, kickboksen enz., met klemmen, slagen (atemi’s) ,valoefeningen.

Alle lesgevers hebben tot doel op een goede manier alle karatetechnieken aan te leren met alle voordelen van een complete gevechtssport, zowel voor de fysieke als mentale vorming. Via deze basis gaan ze verder in de richting van een reële zelfverdediging op basis van de kennis en ervaring die ze in de loop van tientallen jaren krijgskunst hebben opgedaan.

Speciale lessen worden gegeven aan de leden in dimmak, maar deze materie wordt bovendien regelmatig verwerkt en herhaald tijdens de gewone karatetrainingen in de bunkaitoepassingen van de kata’s om de routine en reactie op aanvallen aan te sterken. Deze technieken worden ook aangeleerd aan jongere karateka’s in een voor hen aangepaste vorm.

De Vos Werner
Laatst bijgewerkt :17/02/2012

NB : Wie iets meer wil weten van dimmak, kan een algemene uitleg vinden in het artikel "Wat is Dimmak" in de rubriek
         "Zelfverdediging"op de welkompagina.

Laatst bijgewerkt , 27 februari 2013
Algemene Informatie